Cieľom podujatia bolo prezentovať Nitiransky kraj ako región, ktorý vyrába kvalitné vína. Patronát nad projektom pod názvom Kultúra vína-tradícia, ktorá spája, prevzalo regionálne združenie Váh- Dunaj – Ipeľ.
Išlo predovšetkým o malých a stredných vinárov z nitrianskeho regiónu a maďarskej župy Komárom- Esztergom, ktorí súťažili v kategóriách biele suché, červené suché, ružové a polosladké, sladké vína.
Tajomstvo úspechu dobrého vína tkvie nielen v dopestovaní kvalitnej odrody hrozna, ale i jeho následnom spracovaní. Priemerný konzument siahne prevažne po suchom víne do troch – štyroch eur. Pre zvláštne príležitosti uprednostní vína s väčšou koncentráciou tzv. zbytkového cukru.
S vínom sa spájajú rôzne prívlastky a asociácie. Dobrý priatelia či príjemná atmosféra. O tom s čím sa spája predstava dobrého vína účastníkom podujatia nám prezradili niektorí z nich.